Δυσαρέσκεια καταγράφεται στους κόλπους του Δήμου Τανάγρας μετά την κατάθεση του φακέλου για την έγκριση ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων -Ασωπού, μία παρέμβαση προϋπολογισμού 116 εκατ. ευρώ.
Αυτό που έχει προκαλέσει την αντίδραση του Δήμου Τανάγρας δεν είναι μόνο ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ενημέρωση, αλλά κυρίως το περιεχόμενο του φακέλου, το οποίο ουδέποτε έγινε γνωστό στο Δήμο Τανάγρας κατά την τελική του μορφή.
H περιοχή αποτελεί μια από τις κομβικότερες για τη βιομηχανική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα της επικράτειας και σύμφωνα με τις επιχειρήσεις της περιοχής η περιβαλλοντική στρατηγική και η οικονομία του έργου είναι καθοριστικοί παράγοντες που τις επηρεάζουν άμεσα, ειδικά σε μια περίοδο που ζητήματα ενέργειας, περιβάλλοντος και οικονομικής πίεσης, επιβαρύνουν τόσο τους προϋπολογισμούς, όσο και το μέλλον τους.
Η περιοχή των Οινοφύτων, όπως αναφέρει ο Δήμος, η είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει άμεσα και αποτελεσματικά περιβαλλοντική εξυγίανση, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τον συγκεκριμένο φάκελο που κατατέθηκε, ο οποίος είναι ελλιπής και περιβαλλοντικά και τεχνικοοικονομικά απαράδεκτος, όπως ρητά επισημαίνεται σε σειρά εγγράφων του, που είναι αναρτημένα και στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, στην ιστοσελίδα του Δήμου στο «ΗELP DESK» για την βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Τανάγρας, Β. Περγάλιας, σε πρόσφατη επιστολή του προς την ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ, έκρινε και εισηγήθηκε ως βέλτιστη επιλογή την υποβολή αιτήματος νέας παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης του φακέλου, υπερβαίνοντας το γεγονός ότι αυτή θα ήταν η τρίτη κατά σειρά παράταση της προθεσμίας του νόμου, με αποκλειστική ευθύνη του φορέα. Βασικός στόχος και σκοπός αυτής της πρότασης ήταν να υπάρξει επιπλέον χρόνος προκειμένου να συμπληρωθούν στοιχεία και μελέτες που συνιστούν ουσιώδεις ελλείψεις του φακέλου και καθιστούν μη νόμιμη και σε κάθε περίπτωση τυπικά ασταθή την ενέργεια αδειοδότησης του Πάρκου Εξυγίανσης.
Κρίσιμο επίσης, κατά τον Δήμο, είναι και το θέμα της ενημέρωσης πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής για τον σχεδιασμό της εξυγίανσης που τελικώς υιοθετείται χωρίς τη συμμετοχή τους. Όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη στην ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, «η έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ειδικά για το ΕΠΕ Οινοφύτων, δεν αποτελεί μόνο σοβαρό θεσμικό έλλειμμα κατά το νόμο αλλά συνιστά ουσιώδη παρατήρηση κορυφαίας σημασίας και συμβολισμού, για τους Φορείς μας, για το έργο και για τους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη το βαρύ ιστορικό της ΛΑΠ Ασωπού. Κατ’ ανάλογο τρόπο, οι συμπολίτες μας θα ήθελαν να γνωρίζουν, προ όλων, και σε κάθε περίπτωση πριν την κατάθεση φακέλου, τα βασικά στοιχεία της Μελέτης Βιωσιμότητας που ενσωματώνεται στο φάκελο και κυρίως τα κόστη και τον καταμερισμό που γίνεται στους ιδιοκτήτες γης και τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής».